2014. november 8., szombat

Anna Banks- Poszeidón

 KÖNYVADATLAP


Író: Anna Banks
Cím: Poszeidón
Könyvsorozat: Szirénia öröksége
Kiadó: Maxim Kiadó - Dream válogatás
Eredeti cím: Of Poseidon

 A TÖRTÉNET

Emma barátnőjével a tengerparton nyaral, mikor egy aprócska baleset során megismerkedik a jóképű Galénnal. De ez a találkozás valóban a véletlen műve? Emmának azonban nincs lehetősége ezt kideríteni, mert egy tragédia beárnyékolja ottlétüket.
A lány, miután hazatér, nem képes egykönnyen túltenni magát az őt ért traumát. Ekkor váratlanul ismét fölbukkan az ibolyakék szemű idegen.
Galén, a szirén herceg a szárazföldön kutat egy lány után, akiről azt hallotta, hogy talán ő az utolsó élő szirén, aki egyesítheti a tenger mélyén élő két uralkodóházat. Bár erőteljes kötődésük azonnal érezhető, Galén nincs teljesen meggyőződve róla, hogy Emma az, akit keres. Mígnem a sok bizonyíték meggyőzi, hogy csakis Emma és különleges képessége mentheti meg a herceg országát. Galénnak szüksége van a lány segítségére – bármilyen kockázattal jár is. 
Képes lesz Emma beváltani a hozzá fűzött reményeket? És vajon összefonódhat két ennyire különböző világ?

 VÉLEMÉNYEM A KÖNYVRŐL

A könyv egy nagyon vicces helyzettel indít, rögtön az események sűrűjébe kerülünk a történet elején. Emma egy szerencsétlen ( vagy szerencsés?) botlás következtében nekiesik egy nagyon vonzó srácnak (méghozzá nem is akárhogyan...). Emma barátnője, Chloe mindeközben roppant jól szórakozik az egészen, így ő sem segít a lánynak, inkább még jobban zavarba hozza. Viszont Emma ennek a kis esésnek köszönhetően ismerkedik meg Galénnal és a testvérével, Raínával. Igaz, hogy az első találkozás igencsak kínosra sikeredik Emmának, viszont az egész helyzet eredménye egy nagyon szórakoztató és humoros jelenet, amin minden olvasó garantáltan nevetni fog.

Emma reakciója
Mikor olvasod ezt a jelenetet...
" Úgy csapódom hozzá, mintha hátulról megtaszítottak volna. Tapodtat sem mozdul. Csak fogja a vállamat, és vár.Talán arra, hogy visszanyerjem az egyensúlyomat. Vagy hogy összeszedjem a büszkeségemet. Remélem, egész nap ráér. "

Olyan vidáman indult a regény eleje, hogy azt hittem, a továbbiakban még egy darabig ilyen könnyed hangulatú lesz a történet... Azonban a könyv tartalmában említett tragédia elég hamar bekövetkezik, és ez Emmát eléggé megviseli. Emma még igazán fel se tudja dolgozni a történteket, de vissza  kell térnie a megszokott hétköznapi teendőkhöz, mivel kezdődik az új tanév. Azonban az egyik tanórán egy olyan személlyel találkozik, akiről nem is gondolta, hogy még látni fogja.

Galén
Galén váratlan feltűnése igencsak felforgatja Emma életét, mivel a fiú mindenáron fel akarja kelteni a figyelmét, közel akar kerülni hozzá. Emma ekkor még nem sejti ennek az okát: Galén azért követi őt, mert ki akarja deríteni, hogy a lány közülük való-e. Ugyanis Galén és a testvére, Raína szirének (nem sellők!). Galén feladata a szirének szárazföldi kapcsolattartójaként pedig az, hogy kiderítse Emma titkát (amiről még maga a lány se tud). Ugyanis ha bebizonyosodik Emmáról, hogy ő is közéjük tartozik, az az összes szirén sorsára hatással lehet.

Ebből az alaphelyzetből indul ki a történet. A továbbiakban Emmának arra kell választ találnia, hogy ki is ő valójában és arra, hogy honnan is származik. Ezen az úton azonban nem kell egyedül végigmennie, ugyanis Galén is vele tart.
Kettejük kapcsolata azonban igencsak viharos a történet során. Sok a félreértés és a nehéz helyzet, amivel meg kell birkózniuk, de ahogy halad előre a történet, jobban megismerik egymást és a kapcsolatuk is megváltozik. De egy biztos: kettejükre még sok bonyodalom és megoldandó probléma vár továbbiakban, a következő két kötetben.

Emma
Nagyon tetszett a könyvben ahogy az írónő bemutatta a szirének világát, a szokásaikat és a történelmüket. Az olvasók részletes betekintést nyerhetnek a szirének életébe, megismerhetik, hogy ők hogyan is látják a világot. És ez a bemutatott mitológia az, ami különlegessé teszi a történetet.
A másik pozitívum szerintem a váltott nézőpont. A könyv olvasása során mind Emma, mind Galén nézőpontjából megismerhetjük a történetet. Én nagyon kedvelem az olyan könyveket, amelyekben több szereplő szemszögéből is bepillantását nyerhetek a történet alakulásába. A Poszeidón is esetében ugyanígy volt.

És még egy dolog van, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ez pedig nem más mint a borító. Örülök annak, hogy a kiadó megtartotta az eredeti borítót a magyar kiadásnál.

Összességében azt mondanám, hogy pontosan azt kaptam a könyvtől, amire előzetesen számítottam, talán még egy kicsivel többet is. A könyvben megvan minden, ami egy jó történethez kell: érdekes alapsztori, izgalom, romantika, humor. A történet végig izgalmas volt, nem volt benne üresjárat. A szereplők (szinte mind) kedvelhetőek, igaz nem tudnék kiemelni egy olyan szereplőt, akit a kedvenc szereplőim közé sorolhatnék. Maga a könyv úgy gondolom, hogy egy remek kezdése volt a történetnek, de szerintem a főbb bonyodalmak majd csak a következő kötetekben bontakoznak ki. Kíváncsian várom a következő részt is.

 ÉRTÉKELÉS

Kedvenc szereplő(k): nem volt kedvencem, viszont több szereplőt is megkedveltem (pl.Galén, Emma, Tóraf)
Aki(ke)t nem kedveltem: -
Kedvenc rész(ek): a könyv elején Emma és Galén találkozása
+ : szirének világának bemutatása, Emma és Galén kapcsolata, az írónő írásmódja
: a tragédia a könyv elején
Értékelés: 5/5
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése